Vhodná rekvalifikace může nastartovat vaše podnikání

Láká vás podnikatelská činnost, ale nevíte, v čem začít podnikat? Nebo jste se už pro nějaký obor rozhodli, ale nemáte potřebné vzdělání? Pak vám může pomoci rekvalifikace, která vám poskytne důležité základy pro vaše podnikání – vhodné vzdělání.

Co je to rekvalifikace a jak vám může pomoci s podnikáním?

Pojem rekvalifikace představuje získání zcela nové nebo rozšíření stávající kvalifikace pomocí rekvalifikačního kurzu. Jedná se o formu vzdělávání v dospělosti nebo také součást celoživotního studia.

Rekvalifikační kurz vás za velmi krátkou dobu (obvykle 2 až 4 měsíce) připraví pro výkon zaměstnání v oboru, se kterým se možná setkáváte úplně poprvé v životě. Avšak díky rekvalifikaci nemusíte nutně začít pracovat jako zaměstnanec, ale vzdělání z rekvalifikačního kurzu můžete využít také pro podnikatelskou činnost. Po úspěšném absolvování rekvalifikace obdržíte osvědčení, které vás také opravňuje k podnikání.

Základní údaje o rekvalifikačních kurzech:

  • zvyšují vaši hodnotu na pracovním trhu
  • trvají obvykle pouze 2 až 4 měsíce, najdou se však i časově náročnější kurzy na půl roku
  • jejich cena se obvykle pohybuje od 7 000,- výše
  • za určitých podmínek si můžete kurz nechat proplatit od úřadu práce
  • konají se po celé České republice několikrát do roka
  • jsou zakončeny závěrečnou zkouškou

3 obory, ve kterých se rekvalifikovat a začít podnikat

Chcete-li se inspirovat oblíbenými obory pro podnikatelskou činnost, přinášíme vám 3 tipy na oblasti, ve kterých vám rekvalifikační kurz otevře bránu do podnikatelského světa.

1.  Kurz online marketingu

Hledáte dynamický obor, který je oblíbený především pro svou rozmanitost a možnost uplatnění? Baví vás komunikace na internetu, sociální sítě nebo oblast reklamy? Pak je online marketing to pravé pro vás.

Jedná se o moderní obor, který neohrozila ani krize spojená s pandemií koronaviru a který se i nadále vyvíjí. Specializovat se lze na správu sociálních sítí, PPC reklamu, grafiku a střih videí, organizaci eventů či spojit marketingové dovednosti a provoz e-shopu. Základy digitálního marketingu se můžete naučit na rekvalifikačním kurzu marketingu a dále se vzdělávat ve vybrané oblasti.

Tip: V online marketingu lze podnikat jak na živnostenské oprávnění, tak pomocí založení celé firmy.

2.  Kurz účetnictví – mzdového i podvojného

Bavilo vás na škole účetnictví a rádi byste se k němu vrátili? I v tomto oboru lze podnikat jako živnostník, nebo dokonce založit účetní firmu a zaměstnávat další účetní.

Rekvalifikační kurzy účetnictví zahrnují mzdové i podvojné účetnictví nebo se můžete vrhnout na příbuzný obor daňového poradce. Rekvalifikace je navíc vhodná i pro úplné začátečníky v oboru, stačí nadšení do práce a záliba v ekonomice a můžete se vrhnou na vzdělávání. Kurzy účetnictví patří mezi nejrychlejší možnosti studia, jelikož disponují nízkou časovou dotací a zároveň je najdeme hojně po celé republice, což z nich dělá opravdu dostupnou variantu vzdělávání.

3.  Kurz kosmetických služeb

V dřívějších letech patřily manuálně zaměřené rekvalifikační kurzy k velmi oblíbeným. Bohužel pandemie koronaviru snížila atraktivitu podnikání ve službách, gastronomii a podobně. Přesto však kurz kosmetičky patří mezi zajímavé možnosti, díky kterým můžete velmi rychle začít podnikat.

Potřebovat budete pravděpodobně vlastní provozovnu a vybavení pro výkon kosmetických služeb.

Rekvalifikační kurzy Praha

Největší nabídku rekvalifikačních kurzů najdeme samozřejmě v hlavním městě Praha. Vzdělávací společnosti zde nabízejí celou řadu oborů, ve kterých se lze rekvalifikovat a také Úřad práce v Praze podporuje snahu nezaměstnaných o znovuzapojení do pracovního procesu a hojně proplácí rekvalifikační kurzy uchazečům o zaměstnání.

Ke konci března 2021 se v praze k rekvalifikaci přihlásilo 1 721 lidí. Zatímco v průběhu minulého roku se počet počet živnostníků registrovaných na pracovním úřadě zdvojnásobil, v březnu a dubnu tohoto roku výrazně narostl počet nově registrovaných firem a živnostníků v Praze. Pokud tento trend potvrdí i další měsíce, může se jednat o postupnou obnovu ekonomiky, která byla v posledním roce a čtvrt mírně řečeno zamrzlá.

Daniela Adamová
Věnuje se především obsahovému marketingu, optimalizaci pro vyhledávače a sociálním sítím. Vyzkoušela si řízení mezinárodního týmu překladatelů, šéfredaktorství a v současnosti pracuje mimo jiné jako redaktorka ve společnosti Orange Academy s.r.o. s přesahem na linkbuilding a SEO. Ve spolupráci s Orange Academy byl připraven také tento článek.

Inzerce

Exit mobile version