Možnosti zdrojů financování v začátcích podnikání

Jste rozhodnuti, že budete podnikat a dokonce máte zpracovaný podnikatelský plán? Přemýšlíte, kde sehnat peníze na start podnikání, které tolik potřebujete? Nabízíme vám přehled možných zdrojů financování začátku podnikání.

Zdroje financování začátku podnikání

1. Přátelé a příbuzní

Je pravděpodobné, že se jako většina zdráháte požádat své příbuzné a přátele o peníze. Pokud to myslíte s vaším podnikáním skutečně vážně, pak spolkněte svou hrdost a běžte své příbuzné či přátele poprosit o pomoc i vy. Nechcete se přece dostat do nevýhodné situace vůči ostatní konkurenci.

Jestliže přátelé a rodina vyjádří zájem vám pomoci s financováním vašeho podniku, pak se k nim chovejte a jednejte co nejprofesionálněji. Nebojte se jim předložit finanční podkladydaňové přiznání či cokoliv jiného, co budou chtít vidět. Udělejte vše pro to, abyste peníze získali. Je to do jisté míry i důležitý trénink vaší dovednosti vyjednávat.

Ale nepodceňujte pořádek a zkušenosti vašich předchůdců a pamatujte, že i v rodině je velmi užitečné sepsat o jakékoliv půjčce písemnou dohodu. Pokud to neuděláte, mívá to později hořké důsledky pro vzájemné vztahy v rodině. Dokonce i některé zdánlivě drobné detaily (jako je třeba kalendář výplat úroků) mohou mezi vámi a vašimi rodinnými příslušníky či přáteli způsobit veliká tření, pokud opatření nejsou uložena na papíře černé na bílém.

Pokud jdete žádat o peníze na podnikání rodinu či přátele:

  • Chovejte se profesionálně.
  • O každé půjčce sepište písemnou dohodu.
  • Vytvořte si kalendář výplat úroků.

2. Banky

Banky jsou finanční zdroj, na který celá řada začínajících podnikatelů spoléhá. Na základě reklamních aktivit bankovních domů a po prvním jednání mají dokonce začínající podnikatelé dobrý důvod k optimismu. Při následných – již konkrétních jednání – však optimismus mizí a často nakonec podnikatelský záměr není z tohoto finančního zdroje financován vůbec.

V případě banky se jedná o náročného investora, který má na své straně jistý druh monopolu a donucovacích prostředků, které vás staví do velmi nevýhodné pozice. Do vašeho  podnikatelského záměru investuje proto, aby měl zisk pro své akcionáře, ne aby vám pomohl. Navíc chce bezpečný zisk, tzn. bude po vás vyžadovat ručení pro případ nesplácení půjčky a úspěšnou podnikatelskou historii.

Při podání žádosti o půjčku proto bude banka chtít vidět všechna vaše předchozí daňová přiznání, účetní výkazy, rozpočty předpokládaných toků peněz. Budou pochopitelně chtít vědět, kolik si chcete půjčit. A očekávejte, že pokud váš začínající podnik nebude příliš veliký, budou úředníci oslovené banky požadovat, aby všechny finanční operace firmy probíhaly přes účty jejich banky.

Jak zatraktivnit podnikatelský plán pro banku

Pro poskytování půjček malým podnikům mají jednotlivé banky různá kriteria. Ale ani dva úředníci téže banky nemusí žadateli předkládat ke splnění tytéž požadavky.

Proto i v případě, že jste byli v devíti z desíti bank vašeho regionu odmítnuti, nenechte se tím odradit a jděte i do té poslední. Je dobré si uvědomit, že i v případě kdy mají různé banky stejná kriteria pro poskytování půjček, nekladou vždy stejnou váhu na jednotlivé faktory. Někteří bankéři přikládají velkou váhu tomu, zda majetek žadatele dává dostatečné záruky pro krytí půjčky, jiní zase na ziskovost či kontinuitu podnikání podnikatele v daném oboru a další považují za rozhodující osobní dojem, jímž na ně žadatel o půjčku zapůsobil.

Ze škály bankovních produktů mohou být vhodné i produkty, které primárně nejsou určeny pro začínajícího podnikatele. Např. lze využít různých typů spotřebitelských úvěrů (nevyžadují ručení nemovitým majetkem). V konečném důsledku se jedná o dražší zdroj financování, ale problém není najít nejvýhodnější prostředky, problémem je najít vůbec nějaké prostředky.

Přehled produktů, které nabízí banky podnikatelům

Pokud jdete žádat o peníze na podnikání do banky

  • Banku zajímá schopnost podniku splácet kapitál i s úroky a to dohodnutým způsobem.
  • Připravte si pro banku daňová přiznání, účetní výkazy, rozpočty předpokládaných peněžních.
  • Je vhodné mít alespoň poslední dva roky ziskové.
  • Jednotlivé banky mají různá kritéria, proto se nenechte odradit první zamítnutou půjčkou.

Jednání v bance aneb banka není obchodní partner jako každý jiný 

Jak se připravit, když jdete žádat banku o úvěr na zahájení podnikání 


3. Obchodní partneři

Dodavatelé

Váš budoucí dodavatel je potenciálně někdo, komu na vás může záležet a proto vám může poskytnout finanční prostředky.

Důvodem může být váš záměr odebírat zboží, materiál apod. Toho lze s výhodou využít. Vyčíslete objemy vašich odběrů, zjistěte si, jak významný zákazník budete (nejděte dodavatele, pro kterého významní budete) a začněte vyjednávat o dodávkách s delší splatností, dodávkách na úvěr, do komise apod.

Obdobně můžete postupovat v případě dodávky strojů, stavebních oprav apod.

Hledejte další benefity pro vaše potenciální dodavatele jako je např. rozšíření prodejní sítě v nepokrytém území, vytvoření konkurence pro zavedenou značku v daném území nebo prostě jen zvýšení odbytu. Rovněž můžete nabídnout spolupráci podle povahy vaší činnosti. Buďte vynalézaví, hledejte, čím můžete být prospěšní.

Odběratelé

Váš budoucí odběratel je opět potenciálně někdo, komu na vás může záležet a proto vám finanční prostředky může poskytnout.

Důvodem může být jeho potřeba odebírat zboží, materiál, služby apod. Třeba proto, že jste levnější, nebo v kratší vzdálenosti od jeho provozovny než původní dodavatel. Toho lze s výhodou využít.

Vyjádřete nebo vyčíslete vaše přínosy pro možné odběratele, zjistěte si, jak významní se můžete pro své zákazníky stát a začněte vyjednávat. Obdobně můžete postupovat v případě strojů, stavebních oprav apod.

Hledejte další benefity pro vaše potenciální odběratele jako je např. doplnění jejich sortimentu, nevytváření vzájemné konkurence v daném území, netradiční výhody v podobě dopravy, montáže aj. Rovněž můžete nabídnout spolupráci podle povahy vaší činnosti. Opět buďte vynalézaví a hledejte, jak můžete být prospěšní.

4. Leasingová společnost

Leasing– zjednodušeně řečeno pořízení strojů, zařízení, objektů ale i vybavení na splátky je velmi elegantní cestou, jak vyřešit počáteční finanční potřebu.

Celá řada výrobců a dodavatelů ve snaze prodat se snaží najít cesty, jak zákazníkům usnadnit nákup jejich produktů. Proto se spojují s leasingovými společnostmi, které umožní platby rozložit do několika let. Právě toho můžete využít.

Leasingové společnosti zpravidla na rozdíl od bank nepožadují ručení (jistý druh záruky představuje předmět koupě, který je po celou dobu leasingových splátek v majetku leasingové společnosti).

Rozdíl mezi leasingem a úvěrem

Pamatujte, želeasingové společnostise často specializují na různé obory nebo výrobky. Je potřeba navázat kontakt s více leasingovými společnostmi a nechat si připravit nabídky, které můžete vyhodnotit. Nezapomínejte, že často nehledáte nejlevnější cestu k penězům, ale tu existující cestu.

5. Dotace

Kolem dotací se vede mnoho vášnivých diskuzí a celá řada začínajících podnikatelů (a nejen začínajících), vkládá do dotací velké naděje. Skutečnost je však složitější.

Obecně platí, že drtivá většina dotačních titulů (státních i evropských) vyžaduje po žadateli prokazatelnou historii se zdravou ekonomikou. Bez této podmínky (která se kontroluje ještě před podáním žádosti) nemůže potenciální žadatel žádost ani podat. Tím jsou začínající podnikatelé vyloučeni z účasti na tomto rozdělování finančních prostředků.

Pokud je možné historii přece jen nějak prokázat (např. zakoupení existující firmy, předchozí podnikatelská zkušenost apod.), narazí potenciální žadatel na složitost zpracování žádosti o dotaci. Řešením může být využití nabídek poradenské firmy na zpracování žádosti, zde však zase zpravidla narazí potenciální žadatel na vysokou cenu za zpracování.

Výjimku v této oblasti tvoří produkty ČMZRB, a.s., která disponuje programy Záruka a Start, speciálně určenými pro začínající podnikatele. Programy však nejsou vyhlášeny trvale a je potřeba sledovat, zda jsou aktuální.

Více o programech ČMZRB pro začínající podnikatele

6. Úřady práce

Úřady práce jsou dobrým zdrojem finančních prostředků do zahájení podnikání. Zpravidla lze získat prostředky v desítkách tisíc korun. Podmínky se mírně liší na jednotlivých úřadech práce v důsledku dostupných finančních zdrojů, situace v oblasti nezaměstnanosti v daném regionu apod.

Prostředky lze získat formou půjčky nebo dotace, podmínkou však je závazek, že po určitou dobu budete vykonávat podnikatelskou činnost.

Vyžádejte si konkrétní informace u nejbližšího úřadu práce.

Více informací o příspěvcích Úřadu práce pro začínající podnikatele

7. Soukromý investor

Jedná se o investiční společnosti nebo jednotlivce – business angely, kteří chtějí zhodnotit volný kapitál výhodněji než v bance. Často ke své investici přidají celou řadu zkušeností a osobních kontaktů. Zpravidla se nechtějí podílet na řízení společnosti, prostředky poskytují nejčastěji formou nákupu podílu ve společnosti na časově omezenou dobu. Jejich zisk je rozdíl mezi nákupní cenou podílu a hodnotou podílu po 3-5 letech trvání investice. V praxi mohou existovat i případy, kdy si podíl ve firmě ponechají a využívají každoroční podíl na zisku (obdoba dividendy).

Jak získat investici do začátků podnikání – pravidla pro jednání s investorem.

Co si připravit pro investora, když jdete žádat o peníze na rozvoj podnikání.

Příběh investora: Jak jsem chtěl finančně podpořit začínající podnikatele.

Zdroj: V článku byly využity informace ze stránek Vysoké školy podnikání.

Redakce portáluhttps://www.ipodnikatel.cz
Internetový portál iPodnikatel.cz je specializovaný portál zaměřený na začínající podnikatele a ty, kteří chtějí rozvíjet svůj malý nebo střední podnik.

Inzerce

Exit mobile version