Kolik stojí rekvalifikační kurzy v Praze?

Pandemie covidu pěkně zamíchala s pracovním trhem. Řada lidí zůstala bez práce a bez vidiny, kdy se ke svému zaměstnání budou moci vrátit. Někteří čekali doma se složenýma rukama, další si našli práci v úplně jiném oboru. Na to nikdy není pozdě, rekvalifikaci můžete absolvovat kdykoliv.

Spousta lidí se domnívá, že rekvalifikační kurzy jsou určeny pouze lidem, co jsou vedení na úřadě práce, tedy nemají žádné zaměstnání. To je ale omyl. Na rekvalifikační kurz se můžete zapsat třeba i vy. Vzhledem k víkendové výuce se toto sebevzdělávání dá stíhat i s pracovním úvazkem.

Příprava na nové povolání ve 3 měsících

Rekvalifikační kurzy jsou určeny jak těm, co si chtějí prohloubit znalosti v daném oboru, tak úplným začátečníkům. Takový kurz trvá zpravidla 2-4 měsíce, což se může zdát jako velmi krátká chvíle. Ve skutečnosti to obvykle stačí na naučení všeho potřebného, abyste se mohli přihlásit na novou pozici. Velmi ale záleží na vás. Čím více času sebevzdělávání věnujete, tím více se toho naučíte a tím schopnější poté budete při pohovoru a následně přímo v zaměstnání. Dnes už je zcela běžné, že je součástí rekvalifikačního kurzu e-learning, z pohodlí domova se tedy studiu můžete věnovat, kdy se vám to nejvíce hodí. Výuka bývá zaměřená hodně na praxi, cílem rekvalifikačního kurzu není přednést vám teorii, ale připravit vás na reálné zaměstnání v daném oboru.

Po rekvalifikaci rovnou na pohovor

Po absolvování rekvalifikačního kurzu si můžete rovnou začít hledat práci v novém oboru. Jestliže absolvujete kurzy akreditované MŠMT, na konci získáte tzv. osvědčení o rekvalifikaci. To lze přiložit jako důkaz vzdělání při žádosti o zaměstnání, případně k žádosti o získání živnostenského oprávnění.

Podle statistik v Praze rekvalifikační kurzy absolvují nejčastěji účastníci nad padesát let, obvykle jde o účastníky s výučním listem, středním vzděláním s maturitou či základním vzděláním. Hlásí se také maminky, jež berou mateřskou dovolenou jako příležitost naučit se něco nového. Na kurz se však neváhejte zapsat také v případě, kdy se těmto charakteristikám vymykáte. Investice času a peněz do vzdělání se vždy vyplácí.

Nezaměstnaným žadatelům kurz může proplatit úřad práce

Akreditované rekvalifikační kurzy v Praze stojí kolem deseti tisíc korun. Jde o velmi přijatelnou částku, když uvážíte, že vám kurz pomůže získat lepší zaměstnání nebo se kariérně posunout. Jestliže však na kurz nastoupíte přes úřad práce, nemusíte platit nic. Jste-li vedeni na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, můžete totiž požádat o proplacení kurzu v plné výši. Samozřejmě v případě, kdy budete na kurz řádně docházet a dokončíte ho.

Zájem je o účetnictví, marketing i personalistiku

A jaký kurz si vybrat? Vždy byste se měli řídit podle toho, kam vás srdce táhne. Přemlouvat se k oboru jenom proto, že je aktuálně populární, není moc chytré řešení. Práce by vás měla bavit. Když si navíc vyberte něco, co vás opravdu láká, i samotná rekvalifikace pro vás bude daleko příjemnější a pravděpodobně se toho více naučíte.

Orange Academy, jedna z největších vzdělávacích společností v ČR, v Praze momentálně otevírá kurzy zaměřené na účetnictví, personalistiku a online marketing. O tyto oblasti je enormní zájem a pro uchazeče jsou lákavé. Třeba i z toho hlediska, že je v nich obvykle možné pracovat na dálku, nechat se zaměstnat, nebo fungovat jako živnostník. Jako účetní či online marketingový specialista máte mnoho možností. Jsou od vás vzdálené pouze deset tisíc korun a pár měsíců studia.

Mimochodem z dat Orange Academy sesbíraných po celé ČR vyplývají mnohé zajímavé skutečnosti. Více než 60 % absolventů rekvalifikačního kurzu si do roku najde práci, v Praze to přitom bývá ještě dříve.

Redakce portáluhttps://www.ipodnikatel.cz
Internetový portál iPodnikatel.cz je specializovaný portál zaměřený na začínající podnikatele a ty, kteří chtějí rozvíjet svůj malý nebo střední podnik.

Inzerce

Exit mobile version