Jak si zařídit kancelář? Musíte se v ní cítit jako doma, produktivita práce poroste!

O vlivu pracovního prostředí na produktivitu práce již bylo napsáno hodně, ale pro mnohé podnikatele je přesto zařizování kanceláře až na posledním místě. Přitom v ní tráví většinu času a je v jejich zájmu, aby vypadala k světu. Pokud jste na tom podobně a pracujete v obklopení holých stěn a s problikávající zářivkou nad hlavou, máte nejvyšší čas na změnu. Zasloužíte si pracoviště, které vás bude inspirovat a motivovat k lepším výsledkům.

Podívejte se do nájemní smlouvy a seznamte se s limity

Ještě než se pustíte do plánování, udělejte si jasno ohledně úprav, které vám pronajímatel umožňuje provést i bez jeho vědomí. Obecně se totiž zájemce bez souhlasu neobejde, nicméně v případě snadno odstranitelných zásahů byste neměli mít problém. Náročnější přestavby a větší změny samozřejmě konzultovat musíte. Možná zjistíte, že vám stávající podmínky pronájmu nevyhovují a dohodnete se s pronajímatelem na určitých změnách. Pak vám přijde vhod lepší vzor nájemní smlouvy.

Základem úspěchu je promyšlený koncept

K zařizování kanceláře můžete přistupovat několika způsoby, které jdou ruku v ruce s vašimi finančními možnostmi. Perfektního výsledku dosáhnete v případě spolupráce se zkušeným odborníkem. Bytový architekt návrh vytvoří v souladu s vašimi specifickými požadavky a potřebami.

Ale co když momentálně nedisponujete potřebnou částku? Ani to by vás nemělo odradit od detailního plánu. Fakt, že si nejdříve pořídíte nový kancelářský stůl a ergonomické křeslo, a až za nějaký čas interiér dovybavíte novými skříněmi, nehraje žádnou roli. I tak byste se měli držet konkrétní koncepce – kancelář bude působit mnohem ucelenějším a harmoničtějším dojmem, než kdybyste ji zařizovali stylem „každý pes, jiná ves“.

Z kanceláře by měla vyzařovat vaše osobnost

Než začnete přemýšlet o nábytku a dalším zařízení, odpovězte si na důležitou otázku. Toužíte po nudném a takřka uniformním prostředí, nebo po pracovně, která ostatním okamžitě napoví, s kým mají tu čest? Druhá možnost je samozřejmě mnohem lepší.

Stejně jako při zařizování bydlení se budete moct přiklonit k určitému stylu. Řiďte se vlastním vkusem i tím, jak chcete působit na ostatní. Preferujete-li spíše přátelskou až uvolněnou atmosféru, vsaďte na kombinaci pastelových barev, příjemných dekorací (nebojte se na stůl umístit např. fotku své rodiny) a květin. Autoritu naopak navodíte přítomností luxusnějších materiálů a minima dekorací. Pokud se vám prémiový nábytek jeví jako příliš drahý, počkejte si na výprodeje a slevy.

Ergonomie na prvním místě

Alfou a omegou lepší produktivity práce je ergonomie. Kancelář zařizujte s ohledem na prevenci možných zdravotních komplikací, zejména pak na chronické obtíže pohybového aparátu. Jinými slovy – vašim cílem je pracoviště, ve kterém se budete cítit komfortně i po několikahodinovém pracovním maratónu.

Zdaleka nejvíce času strávíte na kancelářské židli. Obtížím s krční páteří a zády se vyhnete správným nastavením – klíčová je optimální podpěra zad (především ve spodní části) a rukou. Neméně důležitá je vhodně zvolená výška sedu.

Prevencí syndromu karpálního tunelu jsou snadno dosažitelné a ergonomicky tvarované počítačové periferie (typicky myš a klávesnice).

Podceňované osvětlení

Na barvu a intenzitu světelných zdrojů většina lidí nebere zřetel, ale je to právě osvětlení, které má na celkové atmosféře – a tedy i na motivaci, pracovním nasazení a produktivitě – zcela zásadní podíl. Pro lidské oko je nejpříjemnější teple bílá barva s typicky jemně žlutým odstínem, ovčem při práci je mnohem efektivnější denní bílá s teplotou chromatičnosti 4 – 6 000 kelvinů.

Zdroj obrázku: Beyond Time / Shutterstock.com

Redakce portáluhttps://www.ipodnikatel.cz
Internetový portál iPodnikatel.cz je specializovaný portál zaměřený na začínající podnikatele a ty, kteří chtějí rozvíjet svůj malý nebo střední podnik.

Inzerce

Exit mobile version