Co vám nabízí moderní hypotéky pro mladé lidi?

Existují hypotéky pro mladé? A co nabídnou? Zajímají vás hypotéky pro mladé lidi? Podívejte se, jaké máte možnosti jak z hlediska částek, tak variant využití. A co je pro získání nutné udělat?

V poslední době by se mohlo zdát, že hypotéky jsou již jen pro ty, kteří již nějakou dobu pracovali a mají něco našetřeno. Protože podmínky pro získání hypotéky se od konce roku 2018 dost zpřísnily, je obtížnější je získat. To si uvědomuje také Ministerstvo financí a ČNB, které přichází s hypotékami pro mladé, které by měly být o něco přívětivější.

Jaké podmínky musí být splněny pro schválení hypotéky?

Pokud banka schvaluje úvěr, musí se zabývat třemi parametry:

  • Výše úvěru nesmí být více než 90 % z hodnoty zástavy.
  • Výše měsíční splátky nesmí být vyšší než 45 % pravidelného měsíčního příjmu.
  • Výše úvěru nesmí být vyšší než devítinásobek ročního příjmu.

Jaké mají být úlevy pro mladé?

Nejprve je potřeba uvést, že hypotéka pro mladé je určena pro osoby, které mají méně než 36 let. U hypotéky je pak dovoleno, že mladí lidé mohou mít výši měsíční splátky klidně i 50 % a mohli by si půjčit až na sto procent ceny zastavené nemovitosti. Celková výše úvěru by pak neměla být vyšší než desetinásobek ročního příjmu.

Skutečně to pomůže?

To je značná úleva, která otevírá dveře hypotéky i pro ty, kteří teprve začínají pracovat, a nemají našetřeno dostatečné množství finančních prostředků. Vždyť například při půjčce nemovitosti za 2 miliony korun by museli mít naspořeno alespoň 200 tisíc korun, aby jim byla hypotéka schválena. A takovou částku na účtu má opravdu jen málokdo.

Pro koho je hypotéka určena?

Pro všechny osoby, které jsou mladší 36 let. Přitom ale platí, že hypoteční úvěr se poskytuje tak, aby byl splacen do věku žadatelů 65 let. Nejčastější doba splácení činí 30 let, což nám ukazuje, že méně přísné podmínky pro získání hypotéky jsou tak dostupné téměř komukoli. Neboli jsou dostupné těm nejpotřebnějším.

Daně, daně, daně…

Problémem ale i nadále zůstává cena nemovitostí. Ta je v současné době opravdu závratná. Navíc je zvyšována o daně, které je nyní povinen platit kupující. Takovou daní je daň z nabytí nemovitosti, která činí 4 % z celkové ceny nemovitostí – a pokud jde o hypotéku v řádu milionech, pak jde o statisíce. Pokud se rozhodnete koupit novostavbu, musíte se vypořádat s daní z přidané hodnoty, která činí 21 %. Neměl by se stát zaměřit také na tuto problematiku?

Spočítejte si hypotéku předem

Pokud chcete mít přesnější představu o tom, kolik mohou být vaše měsíční splátky, můžete využít některých nástrojů online. Například hypoteční kalkulačka je dobrým, i když jen orientačním nástrojem ve světě hypoték. Měněním různých parametrů můžete například zjišťovat, na čem jsou jednotlivé měsíční splátky hypotéky závislé – a tím lépe pochopíte podmínky hypotéky.

Redakce portáluhttps://www.ipodnikatel.cz
Internetový portál iPodnikatel.cz je specializovaný portál zaměřený na začínající podnikatele a ty, kteří chtějí rozvíjet svůj malý nebo střední podnik.

Inzerce

Exit mobile version