Co se změní ve vašem životě, když začnete podnikat

Co všechno se na vašem dosavadním životě změní s podnikáním? Pravděpodobně to nebude jen výše vašeho příjmu, kvůli které do podnikání pravděpodobně jdete, ale předně si budete muset zvyknout na to, že od teď jste svým pánem jen vy sám. A to nemusí vyhovovat všem.

Připravte se na to, že vám podnikání změní dosavadní život

Každému, kdo si vyzkoušel klasický zaměstnanecký poměr se občas určitě postesklo po časech, kdy měl volna kolik chtěl a nemusel se trápit vypisováním žádostí o dovolenou. Podnikání je zajímavou alternativou zaměstnání, která poskytuje svobodu a časovou flexibilitu a zároveň nabízí vyšší příjmy než obyčejné zaměstnání.

Na druhou stranu je třeba myslet na to, že podnikatelská činnost s sebou nenese jen příjemné stránky a často – nejvíce ze začátku podnikání – se budete potkávat se situacemi, které jste si předtím neměli díky klidnému přístavu jménem zaměstnání možnost vyzkoušet.

Podnikání? To je práce, čas a energie!

Podnikání chce píli, morálku a spoustu času, shodne se nejeden podnikatel. Proces, který vede od počátečního impulsu začít podnikat, přes hledání podnikatelského nápadu a rozjezdu podnikání až k úspěšnému podniku je mnohdy náročný a začínajícímu podnikateli sebere většinu jeho energie a času.

Je tedy dobré se na takovou situaci připravit a počítat s tím, že vám podnikání může kompletně změnit vaše životní návyky, a že budete muset na čas omezit své zájmy a možná i čas strávený s rodinou.

„Podnikání mi změnilo život úplně ve všem, jsem unavená, ale zároveň mě zase nabíjí situace když to funguje, jak má a když se daří. Ale spadnout do podnikání rovnou ze studentských let je úplně jiný rozměr – máte zodpovědnost, najednou musí všechno fungovat a jde to pomalu a žijete v neustálém napětí, jestli se to zvládne“ popisuje své zkušenosti podnikatelka Markéta Střechová z Brna.

Spoléhat se při podnikání smíte jen sami na sebe

Ať už jde o vyřízení dokumentů pro založení živnosti, shánění dodavatelů nebo důležitých kontaktů, pravděpodobně na to budete sami. Je ale dobré mít někoho, za kým můžete přijít pro radu o podnikání a kdo vám případně pomůže. Pro podnikání je také důležitá podpora vašeho nejbližšího okolí. Ať už máte rodinu či blízké přátele, i pro ně bude vaše nová obživa velkou změnou a cestou do neznáma, a tak se nebojte o svých problémech i úspěších mluvit, aby chápali, co se děje.

Za vynaložené úsilí a investovaný čas se vám určitě povede dobře, připravte se ale na dlouhodobé pracovní vytížení. „Všechno si sice musím zorganizovat sám, udělat sám a pořád pracuji. Ale mám peníze. Co si člověk může dovolit, když má 18 tis. měsíčně? 8 tisíc dá za bydlení, 2 tisíce za telefon a zbude 8 tisíc. S tím si moc dovolit nemůžete. Lepší je mít 35 tisíc, i když to stojí více starostí.“popisuje podnikatel Michal Hluchý z Brna.

Za chyby v podnikání budete platit jen vy sám

Na podnikání je krásná svoboda rozhodnutí, avšak svobodná rozhodnutí někdy nemusí být správná. Oproti běžnému pracovnímu poměru je situace, která může vzniknout vaší vlastní nezkušeností či nesprávným rozhodnutím někdy mnohem destruktivnější. Na druhou stranu se opakovaně říká, že chybami se člověk učí a tak nabyté zkušenosti jsou v podnikání podstatné.

Pokud dáte do podniku to nejlepší ze sebe i s rizikem, že občas třeba riskujete chybné rozhodnutí, určitě se vám to nakonec vyplatí. „Pozitivní je, že jsem samostatná, ale nese to riziko toho, že přemýšlím o tom, co se stane, když… Pořád mám pochyby, že to nebude fungovat, ale když do toho dám 100 %, tak se mi 200 vrátí, tak to rozhodně funguje a pozitivní je na tom to, že dělám řemeslo, které jsem chtěla dělat a které jsem studovala a je to super.“ potvrzuje výhody podnikání Markéta.

Nezapomeňte na důležité termíny a své povinnosti vůči státu

Pro někoho nepříjemnou součástí podnikání je i pravidelná evidence všech výdajů a příjmů, která v závěru vyústí v podání daňového přiznání. Od účetních úkonů vám může pomoci kvalifikovaný pracovník, ale na evidenci všech důležitých dokladů si budete muset zvyknout sami. Na konci účtovacího období ale zjistíte, že vám pravidelná evidence ušetří spoustu času a starostí.

Je třeba mít na paměti všechny povinnosti, kterým musíte jako podnikatel dostát, jinak vám hrozí, že vaše podnikání skončí jen a pouze ve vašich vzpomínkách.

Když se podniku daří, pozitivní stránka převažuje

I když jsou podnikatelé obecně jedni z nejvytíženějších lidí, málokdy si na svů způsob obživy stěžují, nakonec přece dělají to, co je baví. Způsob jakým si nastavíte žebříček hodnot a jak hospodaříte se svým časem, je už zase jen na vás. Proto je podnikání po této stránce tak výhodné.

Stále ale platí, že spokojených podnikatelů existuje mnoho, stejně jako je hodně lidí, kterým podnikatelský způsob života nevyhovuje a vrací se k jistotám stálého zaměstnání.

Redakce portáluhttps://www.ipodnikatel.cz
Internetový portál iPodnikatel.cz je specializovaný portál zaměřený na začínající podnikatele a ty, kteří chtějí rozvíjet svůj malý nebo střední podnik.

Inzerce

Exit mobile version