BOZP vyžaduje i správné označení regálů

V současné době sklady představují nenahraditelnou součást výrobních podniků, internetových obchodů, ale i mnohých provozoven. V podstatě nezáleží na tom, o jak velké skladové prostory se jedná, protože v každém případě je vaší povinností dodržet základní pravidla bezpečnosti, mezi která patří dokonce i označení regálů. V následujících řádcích se na danou problematiku zaměříme podrobněji.

Sklady jsou označovány za rizikové pracovní prostředí, protože v nich dochází k mnoha pracovním úrazům. Dodržování nařízení BOZP je tedy velice důležité. Všechna pravidla jsou definována v zákoně č. 309/2006 Sb. a také v ČSN 26 9030.

Co všechno by měly sklady splňovat?

Skladové prostory by měly být přizpůsobeny především tomu, co v nich uschováváte, přičemž je obrovský rozdíl skladovat obuv a chemické látky. Všechny regálové systémy by měly být ve skladu rozmístěny tak, aby mezi nimi byly dostatečně široké průchody. Co se samotné šířky uličky týče, ta je stanovena na minimálně 80 centimetrů. Jestliže však plánujete ve skladu používat manipulační techniku, jako jsou dopravní vozíky, potom musí mít ulička šířku alespoň 120 centimetrů.

Jak je to s označením regálů?

Stejně tak je důležité i značení vašich regálů, což je však v mnoha skladech podceňováno, přitom zcela zbytečně. Označení není nic složitého, navíc si můžete štítky anebo nálepky stáhnout přímo ze stránek mnohých výrobců a prodejců regálových systémů. Potom stačí štítek vyplnit a nalepit ho na regál.

Všechny regály používané ve skladech musí disponovat trvalým označením štítky, případně nálepkami. Každý tento štítek by měl obsahovat informace jako nejvyšší nosnost buňky, počet buněk ve sloupci a nosnost jednotlivých sloupců. Předejdete tak tomu, že nový skladník neumístí do regálu materiál těžší, než je nosnost buňky a podobně.

Redakce portáluhttps://www.ipodnikatel.cz
Internetový portál iPodnikatel.cz je specializovaný portál zaměřený na začínající podnikatele a ty, kteří chtějí rozvíjet svůj malý nebo střední podnik.

Inzerce

Exit mobile version