Využíváte odložené platby Mallpay? Nově spadají pod banku

Mallpay je jednou ze společností, která umožní klientům nakoupit teď, ale zaplatit až mnohem později. Do jistého počtu dní je služba zdarma, zpoplatňuje se až prodlení se splátkou. Jde o podobný princip jako u kreditní karty, jen na nebankovním základu. Nic na tom nemění ani fakt, že Mallpay teď ovládla banka.

ČSOB má 100% podíl ve fintechu Mallpay

Mallpay byl dlouhodobě v majetku dvou společností, obě se na něm podílely 50 %. Byly jimi ČSOB a Mall Group. Jenže Mall Group a WeDo nedávno přešly pod skupinu Allegro. Nicméně právě společnost Mallpay nebyla součástí této transakce. Dodejme, že v Allegro převzali 100% podíl ve společnostech Mall Group a WeDo a že původní patřily pod PPF, EC Investments a Rockaway Capital.

Nyní je fintech Mallpay na 100 % ovládán ČSOB. Členka představenstva ČSOB Michaela Lhotková popsala médiím důvod k tomuto kroku následovně: „Obliba odložených plateb v České republice i ve světě dynamicky roste a potvrzuje tak správnost naší investice do Mallpay před téměř třemi lety. Využíváme proto možnost získat 100% kontrolu nad společností a vytvořit dodatečnou přidanou hodnotu pro naše klienty i akcionáře“.

Přes 255 tisíc transakcí za rok 2021

Mallpay a jeho odložené platby využili klienti v roce 2021 ve více než 255 tisících nákupech. Ve srovnání s rokem 2020 to byl dokonce dvojnásobek. Objem transakcí přes Mallpay dosáhl v roce 2021 na více než 300 milionů korun. Celkově je k Mallpay zaregistrováno cirka 400 tisíc zákazníků, z toho více než stovka lidí využívala tuto službu alespoň jednou měsíčně.

I přes tato příznivá čísla je Mallpay podle posledních zveřejněných výsledků hospodaření (konec března) ve ztrátě 99,843 milionu korun. V roce 2020 dělala ztráta cirka 81 milionů korun. I přes tyto nemilé výsledky vidí ČSOB ve fintechu velký potenciál do budoucna.

Proto ČSOC sdělila svým současným a potenciálním budoucím klientům, že služby pro zákazníky bude v oblasti odložených plateb Mallpay ještě intenzivněji rozvíjet a dále je zlepšovat – a to jak pro samotné klienty, tak i pro e-commerce partnery (e-shopy, restaurace a kamenné prodejny, v nichž je možné využít odloženou platbu Mallpay).

Jak funguje spotřebitelská půjčka od Mallpay?

Jak to vlastně funguje, když chcete využít služeb fintechu Mallpay a realizovat nákup s odloženou platbou? Na jakých právních a smluvních základech je tato služba postavena a jak vůbec probíhá po technické stránce?

Systém odložených plateb není ničím jiným než spotřebitelskou půjčkou. V tomto případě nebankovní půjčkou, která je na určité období zdarma. Od ostatních nebankovních půjček se Mallpay (a další odložené platby, jako jsou Twisto nebo PlatímPak od Equa bank) liší především třemi podstatnými skutečnostmi:

  • od Mallpay nelze získat peníze, ale jen a pouze zaplacené zboží (nebo službu, pokrm v restauraci). A částku později klient posílá na účet Mallpay. U běžné nebankovní půjčky se žádá o peníze, za které je možné si později nakoupit. Odložené platby jsou tedy rychleji a flexibilněji využitelné právě pro nakupování, ale třeba pokutu za parkování jimi neuhradíte.
  • odložené platby se dají dlouhodobě využívat zdarma. Pohodlně a bez dalších nákladů lze jejich prostřednictvím vyrovnávat cash-flow v domácnosti. Velmi výhodné jsou zejména nyní, kdy se úroky na spořicích účtech vyšplhaly nad 4 %. Klient proto může nechat úročit své peníze po mnohem delší dobu, a aktuální nákup uhradit penězi ze systému odložených plateb. U většiny nebankovních půjček se naproti tomu platí úrok z vypůjčených peněz již od prvního dne (s výjimkou malých prvních půjček zdarma)
  • Mallpay je limitován 50 tisíci korunami (i když opakovaně – plných 50 000 Kč má klient k dispozici, kdykoliv má aktuální dluh zcela splacen). Jenže z klasické nebankovní půjčky si můžete vzít až milion korun na cokoliv, včetně rozjezdu podnikání.

Tip: Připravili jsme pro vás dobré rady, jak ještě získat peníze na rozjezd podnikání.

Co se technické stránky fungování odložených plateb Mallpay týká, je i toto velmi snadné. Klient nakoupí v e-shopu či v kamenném obchodě (skrze Mallpay kartu), a pokud zvolí odloženou platbu, dostane e-shop peníze od společnosti poskytující odložené platby, nikoliv od kupujícího. Z kupujícího se stává dlužník, který má již dříve s touto společností sjednánu smlouvu o spotřebitelském úvěru (ve dvou možných úrovních – viz info přímo na mallpay.cz).

Na jak dlouho se dá platba odložit zdarma?

Mallpay v současnosti nabízí dvě období pro využívání jeho služeb zdarma, a to 14 dní (při neúplné registraci) a 50 dní (při úplné registraci a po prokázání dostatečné bonity klienta). Výhodou může být i možnost odložit si až 90 % útraty o měsíc. Všechny nákupy se platí až v měsíčním vyúčtování. Pokud se klient s úhradou opozdí, nastupují sankce v podobě 100 až 200 Kč za každých 5 dní prodlení.

Nejvýznamnějšími e-commerce partnery jsou pro Mallpay nyní Košík.cz, Ekolo.cz, CZC.cz, Slevomat.cz a Tescoma.cz, dále restaurace využívající systém Querko. Příjemné je, že Mallpay poskytuje prodlouženou záruku na zakoupené zboží a pojištění proti rozbití a krádeži

Redakce portáluhttps://www.ipodnikatel.cz
Internetový portál iPodnikatel.cz je specializovaný portál zaměřený na začínající podnikatele a ty, kteří chtějí rozvíjet svůj malý nebo střední podnik.

Inzerce

Exit mobile version