Rozhovor se SEO specialistou a podnikatelem Tomášem Stýskalou

Na úvod chci říci, že prací SEO specialisty je to, aby webovou stránku dostal na lepší pozice ve vyhledávání, zvýšil návštěvnost, zviditelnil firmu nebo třeba podpořil prodej, stručně řečeno optimalizoval web pro vyhledávače. Z Ostravy jsem vyrazila do Frýdku-Místku, kde žije Tomáš Stýskala, který patří mezi přední SEO specialisty na volné noze z Moravskoslezského kraje. Toma znám z Marketing festivalu, kde jsem ho potkala u fronty na kafe. Bylo to před 4 roky. Mojí zálibou jsou rozhovory, přestože jsem nedokončila žurnalistiku, tak mám nakonec blíže k marketingu. Jmenuji se Lenka Váhová a nyní k první otázce na Toma.

Kdy jsi začal se SEO?

Bude to v roce 2009, kde jsem se učil na vlastních projektech a od roku 2011 jsem začal optimalizovat první webovou stránku klienta.

Proč zrovna SEO?

Byla to pro mě novinka, kdy jsem se snažil pochopit, proč jsou některé webové stránky na prvních pozicích a jiné jsou doslova neviditelné. Když jsem na své první webové stránce, která byla zaměřená na stavbu srubů, viděl první výsledky, tak jsem byl nadšený. Ihned jsem to zkusil i na webové stránce mého otce a opět to krásně fungovalo. Od té doby jsem měl jasno, co chci dělat.

Říká se, že je nedostatek SEO specialistů na Moravě a ve Frýdku-Místku jste možná jen 3 a to je na tolik firem určitě příjemné konkurenční prostředí. Jak to vnímáš ty?

Ano je to pravda. Hlavní centrum marketingu, konkrétně SEO je v Praze, kde je nejvíce školení, konferencí, velkých firem a SEO specialistů. Nevnímám ale konkurenci jako výhodu nebo nevýhodu. Obecně každý dobrý SEO specialista má plné kapacity a jen občas obmění klienta nebo naopak.

Jak poznat dobře odvedenou práci SEO specialisty?

Na internetu se dá vše dobře měřit a vyhodnocovat. Můžeme zjistit jaká byla celková návštěvnost webové stránky, jaká návštěvnost z vyhledávače Google, Seznamu nebo třeba jaká byla tržba nebo počet odeslaných formulářů, ale také pozice klíčových slov a porovnávat vývoj v čase či jednotlivé měsíce a období. Záleží, jaké jsou cíle optimalizace webové stránky a pokud se plní nebo směřují k cíli, tak je to na dobré cestě. Často je to o spolupráci SEO specialisty s klientem, protože dobře předané informace jsou základem úspěšného marketingu.

Má jméno Tomáš Stýskala nějakou váhu? Například jestli školíš na konferencích nebo jinak posiluješ svůj brand?

Mám sice hodně know how, o které bych si rád podělil, stejně jako touhu někoho tuto oblast naučil, ale zatím jedu v této oblasti na neutrál, tedy pouze formou referencí. Aktivně nebuduji svůj brand a neškolím na konferencích. Vyžaduje to hodně času, zlepšení dovedností v oblasti komunikace a hlavně více převažuje touha pomáhat. Veškerý čas tedy věnuji na projektech pro své klienty jako SEO specialista, kde se snažím efektivně optimalizovat webové stránky. Za celou dobu jsem školil asi 3x a to hlavně ze zvědavosti, jestli by mě to bavilo. Odpověď je taková, že „ne až tak moc“.

Jaké máš profesní či podnikatelské plány do budoucna?

Aktuálně mám hodně práce a nestíhám dlouhodobě plánovat. Určitě mám v plánu být stále SEO specialistou, je to obor, ve kterým jsem dobrý, který mě baví a nechci se přesunout do role vůdce či manažera, protože ikdyž bych tím vyřešil zvýšení kapacity pro zakázky nebo tzv. posun na vyšší level, tak bych přišel o něco, co mě baví. Mám opravdu hodně rád oblast internetového marketingu a nechci na tom nic aktuálně měnit.

Kde cítíš rezervy v podnikání nebo svém oboru?

Pořád se stále snažím vylepšovat procesní řízení svých projektů. K tomu mi i hodně pomáhají SEO nástroje jako Collabim, Majestic, Ahrefs, MarketingMiner, Semor a řada dalších, které jsou každým rokem dražší, ale zase rozšiřují funkce, které mi šetří čas u mé práce. Obecně využívám hodně Google služby, které mi právě pomáhají i v podnikání, nejen SEO. Může to být Gmail, Google kalendář, Google disk, Google Analytics, Google Search Console a třeba Google dokumenty. Sdílet důležité dokumenty na svém PC, notebooku nebo počítači od kolegyně, je vlastně základ. V podnikání cítím ještě ale rezervy stále ve vyhodnocování priorit. Špatně stanovenou prioritou snižuji efektivitu, ale tím se také učím. Na prokrastinaci v podstatě nemám čas, dříve byla na denním pořádku.

Můžeš sdělit nějaké obecné doporučení pro někoho, kdo uvažuje v tomto oboru podnikat?

Podnikání není obecně jednoduché asi v žádném oboru, ale je rozdíl podnikat sám na sebe, tedy maximálně jen s externisty nebo podnikat formou marketingové agentury. Ale je to asi stejné jako s grafikem nebo programátorem. Pokud máte dostatek zkušeností, tak je někdy škoda pracovat jako zaměstnanec, kde není velký prostor pro růst, ale má to své výhody i nevýhody. U podnikání je více výhod než nevýhod, pokud práci odvádíte dobře. Pokud si ještě nejste jistí svou odborností, tak je lepší sbírat dále zkušenosti ve větší firmě jako zaměstnanec a pravý čas teprve přijde.

Něco o sobě na závěr?

Mezi moje záliby je běh, fitko a degustace rumů. Jsou to aktivity, které moc nejdou k sobě, ale rád na večer degustuji kvalitní prémiové rumy z různých koutů světa. Na běhu a fitku mě nic nepřekvapí, je to pro dobrý pocit a zdraví. Objevování nových rumů má však své kouzlo. O rumech bych mohl mluvit hodiny, ne jako odborník, ale jako milovník rumu. Není to zrovna moc marketingové, ani nemám eshop s rumem, ale aspoň něco na odlehčení.

Děkuji za rozhovor.

Redakce portáluhttps://www.ipodnikatel.cz
Internetový portál iPodnikatel.cz je specializovaný portál zaměřený na začínající podnikatele a ty, kteří chtějí rozvíjet svůj malý nebo střední podnik.

Inzerce

Exit mobile version