Může controlling pomoci i vám?

Řešíte, jak a kde vznikají náklady vaší firmy? Chcete vaše náklady sledovat i řídit? Nemáte jasnou představu o tom, jaké nástroje jsou pro to vhodné? Controlling je důležitý nástroj řízení podnikových procesů. Využijte ho ve svůj prospěch.

Controlling – pouze nadstavba účetnictví nebo pomocník manažerů?

Nemusíte řídit velikou firmu, aby vám byl controlling k užitku. Možná, že znáte specializovaná oddělení controllingu. V praxi se však controllingem zabývají všechny útvary podniku. Dokonce i tam, kde žádné controllingové oddělení není, controlling v určité podobě existuje. Co tedy controlling znamená? A jak vám může pomoci zlepšit ekonomické výsledky vaší firmy?

Jaký přínos má controlling pro firmu

Úspěšný controlling vám umožní snadno a pohodlně vyhodnotit ekonomické výsledky vašich podnikatelských činností a záměrů. Pomůže vám v předstihu nalézt a ovlivnit vývojové tendence hospodaření vaší firmy. Dosáhnete plánovaného zisku? Nebo se situace průběžně nevyvíjí tak, jak jste si na začátku aktuálního období představovali?

Čím dříve zaznamenáte odchylku od plánované výroby a prodeje, tím dříve můžete pracovat na nápravě. Controlling je běžná součást finančního řízení firmy. Dnes se hojně setkáte také s moderním pojmem manažerské účetnictví. Controlling totiž navazuje na účetnictví, připravuje výkazy a návrhy pro strategické a operativní řízení a je také vstupní bránou do finanční analýzy.

Jak vám controlling zlepší hospodářské výsledky

Controlling není pouze o kontrole plnění plánu. Díky systému plánů (nákupu surovin, investic, oprav, výroby, prodeje, lidských zdrojů apod.) a informacím z účetnictví vám controlling umožní sestavit rozpočty a kalkulace, provádět rozbory finančních výsledků vašeho podniku a vyhodnocovat, zda se blížíte k plánovanému zisku.

Co tedy můžete zavedením controllingu získat:

  • kvalitní plánování výroby a prodeje,
  • rozpočtování nákladů a prodejních cen,
  • kontrolu plnění plánovaných výsledků a zisku,
  • pravidelné zprávy o ekonomické situaci vašeho podniku.

První kroky k zavedení controllingu ve vaší společnosti

Abyste mohli pomocí controllingu řídit zisk vašeho podniku, začněte s vytvořením operativních plánů. Zaměřte se na budoucnost jednoho roku a rozvrhněte zakázky do menších časových úseků. Na první měsíc budete mít plán přesnější, méně přesný bude plán prvního čtvrtletí a zbytek roku může být vaším nejlepším odhadem.

Váš plán by měl obsahovat představu o nákladech a výnosech všech činností firmy. Tento plán budete v průběhu roku srovnávat s uskutečněnými náklady a výnosy. Po zavedení tohoto prvního stupně controllingu můžete uvažovat o dalším rozšíření v oblasti finanční, investiční, výrobní, prodejní a podobně. Dbejte vždy na to, že udržitelný systém musí odpovídat vašim potřebám, musí být jednoduše vyhodnotitelný a měl by pro vaši práci poskytovat konkrétní praktický užitek.

Pavlína Vančurováhttps://www.padia.cz
Pavlína Vančurová je finanční ředitelkou ve společnosti PADIA, s.r.o. Dlouhodobě se věnuje lektorské činnosti a konzultacím v oblasti firemních financí a manažerského účetnictví. Realizuje školení, kurzy, semináře a workshopy ekonomických témat zejména pro finanční a nefinanční manažery, jednatele a majitele firem. V minulosti vyučovala ekonomické předměty na Provozně ekonomické fakultě České zemědělské univerzity v Praze a působila jako výkonná ředitelka českého zastoupení mezinárodní konzultační společnosti PNO Consultants.

Inzerce

Exit mobile version