Jaký kancelářský papír je nejvhodnější pro vaši kancelář?

Výběrem správného typu papíru ovlivníte kvalitu tisku, vaše náklady na tisk, životnost a opotřebení tiskárny a v neposlední řadě i životní prostředí.

Zamyslete se nad tím, jak kancelářský papír využíváte

  • Jak často tisknete?
  • Kolik stránek průměrně denně tisknete?
  • Tisknete barevně, nebo černobíle?
  • Tisknete hlavně texty, nebo obrázky?
  • Používáte laserovou, nebo inkoustovou tiskárnu?
  • Potřebujete tištěné materiály archivovat?
  • Chcete svými prezentačními materiály své partnery a zákazníky oslnit?

Čeho si u kancelářského papíru všímat

Základní parametry papíru, jako jsou gramáž, jas, průhlednost, textura, významně ovlivňují kvalitu a životnost tisku. Vybírejte si kancelářský papír podle účelu dokumentu. Potřebujete jen papír na poznámky, nebo chcete vytvořit lákavý barevný leták s obrázky? Pak se zamyslete nad tím, jaký papír použijete.

Gramáž papíru- tloušťka papíru vhodná pro různé účely

Kdybychom zvážili papír o velikosti 1 metr čtvereční, dostaneme informaci o jeho hmotnosti. Toto číslo se nazývá gramáž. Čím vyšší je gramáž, tím je papír hrubší, silnější a propustí méně světla. Běžný kancelářský papír má hmotnost 70 – 80g / m2, postačuje pro každodenní tisk a kopírování základních dokumentů. Na letáky a běžné propagační materiály se používá papír s gramáží 135, nejvyšší kvalitu představuje 200 gramový papír, který využijete k prezentacím pro partnery a VIP klienty.

Jas – význam kontrastu na kvalitu výstupu z tiskárny

Jas určuje světlost nebo tmavost vytištěných dokumentů. Označuje se škálou od 1 do 100. Vyšší číslo znamená lepší kontrast. Čím je papír jasnější, tím je tisk kontrastnější a výtisky vypadají lépe. Nejčastěji používaná jasnost papíru je 80 a 100. Vyšší číslo znamená jasnější papír.

Průhlednost – papíry vhodné a nevhodné pro oboustranný tisk

Průhlednost papíru vypovídá o pronikání světla. Méně průhledné až neprůhledné silnější papíry jsou kvalitnější. Poznáme je podle toho, když papír podržíme proti světlu a nevidíme tisk na druhé straně. Tento papír je možné použít pro oboustranný tisk.

Textura – papíry vhodné do různých typů tiskáren

Xerografický papír je určen především pro tisk a kopírování, vybírejte ho tedy podle toho, zda potřebujete tisknout barevně nebo si vystačíte s černobílými kopiemi.

Pro laserové tiskárny, které využívají na tisk působení tepla a tonerovou náplň, je nejlepší spolupráce s hladkým papírem. Inkoustové tiskárny potřebují texturovaný papír, protože inkoust založený na vodní bázi na něm zaschne rychleji a také zabrání jeho roztékaní.

Možnosti třídění papíru

Kancelářské papíry se taky někdy dělí na třídy A, B, C podle účelu, ke kterému jsou používány, přičemž C je pro běžné každodenní použití a A k reprezentativním účelům, tisknou se na něj magazíny, letáky apod. Nejkvalitnější papíry pak dělíme ještě na několik druhů:

Barevný papír vhodný např. pro tisk letáků, pozvánek či obchodních nabídek. V nabídce je velké množství odstínů v různé gramáži.

Fotopapír pro profesionální tisk fotografií. Vybírat můžeme mezi papíry určenými pro inkoustové tiskárny (těch je většina) a pro laserové tiskárny. Fotografický papír může mít matný nebo lesklý povrch a vyrábí se v různých tloušťkách a formátech – A4 nebo 10 x 15 cm.

Kreativní papír – speciální strukturovaný papír pro tvůrčí záměry a zpracování obchodní korespondence, na certifikáty, pozvánky apod. Papír se dá použít do laserových i inkoustových tiskáren.

Vizitkový papír je již dopředu rozdělen na 10 vizitek. Nemusí být jen čistě bílý. Povrch a pozadí těchto vizitek se vyrábí s různými motivy. Je vhodný do laserových i inkoustových tiskáren.

Další tipy pro výběr papíru a práci s ním

  • Pro dlouhodobou archivaci jsou vhodné papíry s neutrálním pH, které nežloutnou. Bývají označeny „Acid free“.
  • Ne všechny dokumenty musíme nutně tisknout. Pokud stačí text přečíst v počítači a není nutné ho uchovávat, měli bychom zvážit nutnost tisku. Spotřeba papírů po zavedení elektronické pošty neklesá tak, jak se očekávalo.
  • Papíry, které už nepotřebujeme, se dají znovu zpracovat a použít 6 – 8x. Poslední možností je toaletní papír s nejkratšími vlákny celulózy. Nevyhazujme proto kancelářský papír do běžné popelnice, pomůžeme tak chránit naše životní prostředí.
Redakce portáluhttps://www.ipodnikatel.cz
Internetový portál iPodnikatel.cz je specializovaný portál zaměřený na začínající podnikatele a ty, kteří chtějí rozvíjet svůj malý nebo střední podnik.

Inzerce

Exit mobile version