Jak si doma vytvořit ideální pracovní místo

Práce v režimu homeoffice je stále častějším jevem. Tolik z nás přizpůsobuje domácí prostor kanceláři, aby mohla plnit svou funkci, měla by být uspořádána promyšleně. V článku vám poradíme jak si doma vytvořit ideální pracovní místo.

Společně nebo samostatně?

Definice pracovny je široká. Pro některé to bude samostatná místnost oddělená od zbytku domu, pro jiné samostatná část místnosti, která také slouží jako obývací pokoj nebo ložnice. Pokud máme dostatečný prostor, stojí za to zařídit si pracovnu v oddělené místnosti. Navrhneme ji od nuly, aniž bychom museli brát v úvahu další prvky výzdoby jako je postel nebo skříň s oblečením. Toto uspořádání nejen ukáže charakter místnosti, ale také zřetelně oddělí pracoviště od místa odpočinku a je to výhoda i z psychologického hlediska.

Vzhledem k velikosti bytu není vždy možné uspořádat samostatnou místnost pro kancelář.
Pracoviště, které se nachází v místnosti, která má také jiný účel, musí být dovedně integrováno do dominantní stylizace. Vyberme stůl pro počítač a monitor v neutrální barvě nebo stolní desku, kterou lze použít jako jídelní stůl. Můžeme také zvážit multifunkční modulární nábytek, který po dokončení prací může být složen. Přestože nám homeoffice poskytuje spoustu svobody při uspořádání dokonalého pracoviště, stojí za zvážení vytvoření obecného stylistického konceptu. Mělo by to být pracovní místo formální a oficiální nebo spíše moderní a útulné? Kompromis mezi nadčasovou klasikou a inovativní formou zajistí minimalistický styl. Módní uspořádání je také módním řešením. Spojením materiálů, jako je dřevo, sklo nebo kov či beton a cihla, můžeme vytvořit originální a stylovou kancelář.

Pracovní židle je základ

Pro ty kdo pracují téměř výhradně na počítači, je velmi důležitá kvalitní pracovní židle a ergonomie. Všichni známe, jak mohou bolet záda po celodenním sezení na nekvalitní židli. Na co bychom tedy měli při výběru židlí věnovat pozornost?

Dobře zvolená židle by měla být přizpůsobena fyziologickému tvaru páteře tak, aby opěradlo dobře podepřelo bederní část a bylo umístěno v pravém úhlu k sedadlu. Ideálně, pokud je výškově nastavitelná tak, aby vaše nohy ležely rovně na podlaze a vaše stehna byla rovnoběžná s podlahou – vaše kolena by měla být ohnuta pod úhlem 90 stupňů. Zajímavou volbou je také podnožka, která sníží napětí krku, zad i nohou. Pokud pracujete na počítači, loketní opěrky jsou velmi žádoucím prvkem židle, který by měl být nastaven tak, aby se paže uvolnily a lokty byly umístěny ve stejné nebo mírně nižší úrovni jako ruce na stole.

Stůl a všechno kolem něj

Samotný stůl by samozřejmě měl mít výšku přizpůsobenou naší výšce, abychom se nad ním nemuseli ohýbat ani spojovat lokty. Pokud jsme správně nastavili výšku stolu a pracujeme na počítači, nastavme výšku monitoru tak, aby byl na stejné linii jako oči a ve vzdálenosti, jako je např. natažená ruka. Při psaní by měla být zápěstí téměř rovná, jinak by to mohlo mít za následek řadu křečí nebo dokonce vážnější problémy, jako je syndrom karpálního tunelu. Ujistěte se, že vše, co potřebujete pro každodenní práci, je na dosah, aniž byste museli natahovat svaly. Zejména počítačová myš by měla být na vhodném místě vedle klávesnice. Různé koše, krabice nebo sklenice mohou také pomoci uspořádat váš pracovní chaos podle svého vkusu. Dobrým řešením je umístit kontejner pod stůl pro praktické předměty nebo dokumenty. Samozřejmě si musíte pamatovat, že pod stolem je dostatek místa na nohy.

Redakce portáluhttps://www.ipodnikatel.cz
Internetový portál iPodnikatel.cz je specializovaný portál zaměřený na začínající podnikatele a ty, kteří chtějí rozvíjet svůj malý nebo střední podnik.

Inzerce

Exit mobile version