Pokud chcete mít své internetové stránky nebo internetový obchod, potřebujete zvolit doménové jméno, pod kterým bude váš web na internetu umístěn. V našem článku se dozvíte vše o tom, co doména je a jak funguje, poradíme vám jak vymyslet název domény a také jak provést její registraci.

Prezentace firmy na internetu

Co je to doména

Doména je srozumitelná adresa webových stránek a je vlastně slovním ekvivalentem pro IP adresu. Ta se používá k identifikaci počítačů v síti. IP adresa je číslo složené ze čtyř trojciferných číslic, podobné jako telefonní číslo i s předvolbou země. Zapamatovat si IP adresu ale není jednoduché, proto vznikl systém doménových jmen. Slova jsou mnohem jednodušeji zapamatovatelná než dvanáctimístné číslo.

Z čeho se doména skládá

Doména se skládá ze tří částí oddělených tečkami. Např. www.ipodnikatel.cz. Vezmeme to od konce. „Cz“ je tzv. doména prvního řádu (top level doména). Jedná se o doménu nejvyšší úrovně, která může být národní (.cz, .sk, .de atd.) nebo generická (.biz, .org, .com, .eu apod.). O každou národní doménu se stará správce domén, v ČR je to sdružení CZ.NIC. Přiděluje registrátorům domény druhého řádu.

Doménu druhého řádu („ipodnikatel“) tvoří libovolná posloupnost písmen, číslic a pomlčky. Žádné jiné znaky nejsou pro doménová jména povoleny, to se týká i diakritiky.

Poslední částí domény je „www“, což je doména třetího řádu. Není nutné tuto doménu používat, ale už se to velmi zažilo a používá se vlastně automaticky. Domény třetího řádu si může její vlastník vytvářet dle libosti. Lze tak hierarchicky vytvořit domény dalšího řádu. Jediným omezením je maximální délka celého doménového jména a to je 255 znaků (včetně teček).

Jak vybrat název domény

Název domény a potažmo internetových stránek je to nejdůležitější, co vás při její registraci čeká. Podle názvu si vás budou lidé pamatovat, proto výběru jména pro vaši doménu věnujte velikou pozornost. Základ je výstižný a ne příliš dlouhý název, který bude popisovat vaše stránky a při tom bude snadno zapamatovatelný.

Pokud podnikáte v České republice, určitě zvolte doménu .cz. Pokud přesahujete s vaší činností hranice státu, registrujte generickou doménu .com, .biz nebo .eu.  Většina registrátorů nabízí na stránkách vyhledávání volných domén.

Jak registrovat doménu

Registraci domény, tedy zavedení doménového jména do databáze domén se provádí  u registrátorů domén. Při registraci domény si potřebujete zařídit také webhosting, tedy pronájem místa na uložení webových stránek. Hosting a registraci domény nemusíte provést u stejného registrátora, ale čekají vás pak další administrativní úkony.

Postup registrace domény

  • vymyšlení názvu domény
  • registrace domény a zařízení webhostingu,
  • platba za doménu a hosting.

Co dalšího je dobré vědět o doméně

Minimální možná platba za registraci domény je za jeden rok dopředu, někdy je možné provést registraci i na více let dopředu za mírně příznivější cenu. Cena za doménu za jeden rok se pohybuje podle registrátora v řádech stokorun.

Majitelem domény se stáváte až po zaplacení poplatku. Proto plaťte včas, ať nemusíte provádět registraci znova nebo ať vám ji někdo nevyfoukne.

Registrátoři nabízí různé nástroje, které vám pomohou ověřit, jestli je vámi vymyšlená doména volná. Někteří dokonce mají k dispozici nástroje, které vám název pomohou vymyslet pomocí různých modifikací vašeho slova.

Před vypršením smlouvy o registraci domény, by vás měl registrátor informovat e-mailem měsíc, 14 dní a 3 dny před vypršením lhůty. Pokud nereagujete, dokonce by vás měl kontaktovat telefonicky. Bohužel se na to nedá spolehnout, proto si hlídejte platnost domény sami.

Doména není vlastnictví, je pouze pronajatá nebo propůjčená. Je to pouze omezený zdroj, proto to berte na vědomí.

Po nezaplacení domény je vyřazená z DNS ale nějakou dobu se nachází v ochranné lhůtě. To je doba, kterou máte poskytnutou k možnému řešení opomenutého prodloužení platnosti domény.

Pozor na doménové piráty

Může se stát, že po vypršení vaší registrace domény, ji koupí překupník a vám ji pak nabídne za nehorázné částky. Proto si hlídejte registraci vaší domény. Pohlídejte si informace od registrátora, který vás o vypršení smlouvy informuje. Nepoužívejte volné emailové účty, kde se hackeři mohou dostat k informacím o vaší doméně. Využijte automatického obnovení vaší registrace a zvažte registraci domény na více než jeden rok.

Redakce portáluhttps://www.ipodnikatel.cz
Internetový portál iPodnikatel.cz je specializovaný portál zaměřený na začínající podnikatele a ty, kteří chtějí rozvíjet svůj malý nebo střední podnik.

Inzerce

Exit mobile version