Chcete více místa v kanceláři? Poradíme, jak na to

Snem každého zaměstnance je pracovat v prostředí, které bude příjemné, vzdušné a organizované, tj. kde bude mít každý šanon či složka svoje místo. To, jak pracovní prostor vypadá, totiž ovlivňuje i to, jak efektivní budou zaměstnanci, kteří v něm budou celý den pracovat.

Uspořádání prostoru

 Pracovní prostor, kde trávíme značnou část svého dne, ovlivňuje naše chování, efektivitu a tvůrčí výkon. Většina zaměstnanců tráví celé roky v jedné a téže místnosti a u stejného stolu, tudíž se jistě hodí uspořádat si prostor tak, abyste se v něm cítili dobře a vytěžili z něj maximum.

Pro správné uspořádání prostoru existuje mnoho psychologických či neurologických studií, jejichž výsledky vám pomohou zvýšit produktivitu. Hlavním pravidlem je, abyste se na pracovišti cítili pohodlně a spokojeně.

Pokud jste manažerem, měli byste při zařizování kanceláře přihlédnout k názorům zaměstnanců. A jste-li zaměstnancem, pokuste se strohý kancelářský prostor zlidštit např. jednoduchou nástěnkou se svými vzkazy a fotkami. I malý detail vám pomůže, abyste se na pracovním místě cítili „jako doma“.

Otevřený prostor nebo menší kanceláře?

Práce v otevřeném prostoru („open space“) je často využívána ve velkých firmách nebo pobočkách velkých firem. Výjimkou jsou většinou prostory pro jednání s klienty a pracoviště nejvyšších manažerů, které bývají uzavřené.

Výhodou otevřeného prostoru je jistě úspora nákladů – je třeba ale dodržet normu, která stanoví, že je potřeba 2 m2 volného podlahové plochy a 15 m3 volného prostoru. Výhodou je také případná rychlá změna dispozic nábytku, tj. skříní či přepážky. Manažer má také nad zaměstnanci větší kontrolu a snižují se jejich časové ztráty.

Nevýhodou může být nesouhlas zaměstnanců, kteří nejsou na toto uspořádání zvyklí, jelikož přichází o značnou ztrátu soukromí, která vede k jejich stresu.

Mezi uzavřenou kanceláří a otevřeným prostorem však existuje řada řešení, která jsou schůdná jak pro manažery, tak pro zaměstnance – např. tzv. „open door policy“, což je případ, kdy místnost, ve které se zrovna nevede porada či důvěrný rozhovor, má otevřené dveře a lze do ní bez obav vstoupit.

Ať už jde o menší oddělené kanceláře, nebo o velkou otevřenou plochu, vždy platí, že uspořádání stolů, skříní, boxů a všech potřebných dokumentů nutných k práci by mělo mít řád. Pokud se v kancelářích hromadí dokumenty, šanony či boxy – mohou ohrožovat nejen zaměstnance, ale z bezpečnostního hlediska odporují i např. protipožárním normám.

Archivace a skladování

Součástí velkých kancelářských budov bývají sklady či archivy, nicméně pokud sídlíte v menší kanceláři a vaše firma se zabývá např. účetnictvím či jde o právní či advokátní kancelář, víte, že budete potřebovat spoustu úložného prostoru pro archivaci dokumentů.

Jako jedno z výhodných řešení se jeví pronájem skladových prostor, které slouží jako firemní sklady či archivy. Prostor můžete využít nejen, pokud chcete mít v kancelářích více místa, ale také v případě, že se rozhodnete pracovní místo rekonstruovat a potřebujete po omezenou dobu někam přesunout nábytek. Na výběr je mnoho velikostí skladů od 0,5 až po 20 m2, takže můžete zvolit ten, který vám velikostí a dobou pronájmu bude vyhovovat.

Skladové prostory jsou komfortní, čisté a suché a máte jistotu, že bude vždy přihlédnuto k vašim konkrétním požadavkům. Vyzkoušejte tento způsob a jistě budete spokojeni!

Redakce portáluhttps://www.ipodnikatel.cz
Internetový portál iPodnikatel.cz je specializovaný portál zaměřený na začínající podnikatele a ty, kteří chtějí rozvíjet svůj malý nebo střední podnik.

Inzerce

Exit mobile version