V dnešním článku se budeme zabývat problematikou cen nemovitostí. Pokud právě zvažujete prodej nemovitosti, tyto informace byste měli určitě mít. Pojďme se zaměřit na to, co pro nás znamenají trochu blíže a kde se s nimi setkáme.

S jakými cenami se můžeme setkat?

Začneme cenou, kterou ovlivnit nelze v žádném případě a to je cena administrativní. Zde jde o pravidelně aktualizované tabulky ministerstva financí, které předem stanovují hodnotu nemovitosti. Člověk se s těmito hodnotami běžně nesetká, ale mohou být užitečné v případě přeceněné nemovitosti. Existence těchto tabulek eliminuje daňové podvody.

Druhou cenou, kterou neovlivníte, je zadlužitelná hodnota vyžadována při hypotékách. Jediné na co si je vhodné si dát pozor, aby tato hodnota pokryla výši vašeho úvěru. Zpravidla banky totiž kupní cenu nemovitosti poníží o 10 – 20%.

V průběhu vlastnění nemovitosti je v některých případech vyžadovaná cena tržní. Jedná se hlavně o přepis, soudní vyrovnání a další případy. Zde je doporučeno si ověřit, zda postačí běžný odhad nebo znalecký posudek. Ten může zpracovat pouze soudní znalec a nikdo jiný.

Na co se zaměříme, nyní jsou ceny kupní (tu již určuje prodejce). Pokud plánujete tedy prodej bytu nebo domu, tak je vhodné se připravit určením vhodné kupní ceny. První krok strategie přichází při rozhodnutí samotného prodeje. Zakolik a jak prodat?

Kupní cena

Je dobré si uvědomit, jak rychle prostředky potřebujete? Díky tomuto můžete přemýšlet o ideální kupní hodnotě. Každopádně určitě nemovitost podezřele nepodhodnocujte. Tento krok se nemusí vyplatit a kupci mohou být o to více nedůvěřiví a zvídaví.Takový zájemce pak reaguje na sebemenší neduh v rámci prohlídky nebo běžný nedostatek intenzivněji a snáze ustoupí od tohoto pro něj zdánlivě riskantního obchodu. Tudíž efektu kýženého brzkého prodeje většinou nedosáhnete.

Na druhou stranu není optimální ani cena přemrštěná. Díky serverům srovnávající reality se právě takto vyřadíte sami z užšího kruhu vhodných prodejců dané oblasti. Tyto stránky bývají správně používány jako odrazový můstek pro porovnání cen v dané lokalitě. Tímto se získává orientační cena dané nemovitosti pro konkrétní lokalitu. Orientační cena je to z prostého důvodu, vidíte pouze finální cenu obsahující veškeré poplatky a náležitosti. Přesnější informace obdržíte pouze po zaplacení náhledu do cenových map, případně přístupu do katastru nemovitostí nebo k materiálům realitních kanceláří. Pro nezainteresované je to ovšem nelehký úkol.

Nyní přichází ke zvážení odhad ceny nemovitosti, který vypracuje realitní kancelář. Výše uvedené materiály mají již k dispozici (případně na své náklady si je mohou vyžádat). Kompetentní kancelář odhady cen provádí svými kvalifikovanými pracovníky zdarma. Při úspěšném obchodu jí náleží předem domluvená provize. Zde se bavíme o navýšení ceny nemovitosti o určitou procentuální část. Obvykle se jedná o 3 – 7 %. Pokud se dostanete na průměr těchto čísel, tak je to v pořádku. V opačném případě by kancelář měla poskytnout “něco navíc“. Za sjednanou provizi ovšem dostanete zastoupení v této oblasti znalým partnerem. 
Mějte na paměti, že prodej nemovitosti zahrnuje mnoho procesů a náležitostí. Přísloví „kdo bývá připraven, nebývá překvapen“ platí v této oblasti dvojnásob! Tak ať vás skutečně nic nepřekvapí.

Redakce portáluhttps://www.ipodnikatel.cz
Internetový portál iPodnikatel.cz je specializovaný portál zaměřený na začínající podnikatele a ty, kteří chtějí rozvíjet svůj malý nebo střední podnik.

Inzerce

Exit mobile version