Autem do Itálie – praktické rady pro letní dovolenou

Již dávno neplatí, že Češi se autem vydávají na dovolenou převážně do Chorvatska. Itálie k road tripu přímo láká – voní mořem, dobrým vínem, dobrodružstvím a nespočetnými památkami. Když si cestu správně naplánujete, můžete dojet až k malebným ostrovům na samotném jihu, Sicílii a Sardinii.

Kudy tudy do Itálie?

Cesta do Itálie autem je poměrně příjemná a nenáročná. Zvládnete ji i na dvě nádrže a, jste-li ostřílení řidiči a jedete pořádně odpočatí, bez nutnosti nocovat na půli cesty. Nejrychlejší trasa vás povede z Prahy přes Mnichov, kde si užijete bezpečí německých dálnic, které jsou navíc zdarma, do Rakouska (Innsbruck) a dále Brennerským průsmykem do Itálie. Milovníci Romea a Julie se mohou zastavit v nádherné Veroně a pokračovat směrem na Rimini.

Italské silnice jsou hotová pohádka

O italských silnicích koluje mnoho děsuplných zkazek, těm ale rozhodně nevěřte. Itálie disponuje jednou z nejlepších dálničních sítí v Evropě – vždyť je to první země na světě, kde byla rychlostní silnice vůbec postavena! Některé úseky procházejí horami, což znamená mnoho mostů a tunelů, ty jsou však velmi dobře řešeny a jejich projíždění si doslova užijete. Italské dálnice se neustále vylepšují a dnes už jejich délka dosahuje bezmála 7000 km, přičemž trend směřuje ke třem pruhům – ty dopravu ještě ulehčí a zrychlí. Většina dálnic je zpoplatněna. Jste-li zvyklí na naši dálniční známku, pravděpodobně vás tamní systém závor a automatů s dálničními lístky trochu překvapí. Příjemnou alternativou k jejich neustálému kupování je předplacená karta Viacard. Naplánujte si trasu předem a spočítejte si, na kolik vás poplatky vyjdou na stránkách www.autostrade.it/en/.

Horké hlavy za volantem

Samotné silnice vám problémy dělat nebudou, horší už je to ovšem s italskými řidiči. Musíte počítat s tím, že na rychlostní omezení se tu moc nevěří, předjíždění je tak trochu pirátské a auta si občas zaberou pro sebe oba pruhy. Nezřídka se na silnici projeví i pověstný italský temperament. Troubení, divoká gestikulace nebo proud nevybíravých slov od ostatních motoristů vás zřejmě neminou. Dokonce není výjimkou, že kolem vás auto profrčí na červenou, nebo potkáte na chodníku motorku. Na cestu se tedy vyzbrojte železnou trpělivostí a mějte oči na stopkách.

Pomoc, kleklo mi auto!

Co si počít, chcete-li zažít kouzlo road tripu, ale nevlastníte žádný vůz, nebo vám auto krátce před odjezdem vypovědělo službu? Nemusíte se myšlenky hned vzdávat, protože vypůjčení auta není až tak cenově nedostupné, jak si možná myslíte. Zvláště pokud jedete třeba čtyři, v poměru například k letenkám se vám tato alternativa dokonce vyplatí.

Obraťte se na českou autopůjčovnu

Rozhodně pro vás bude výhodnější využít služeb některé tuzemské autopůjčovny, než se do Itálie dopravit třeba autobusem a pak se pokoušet vypůjčit vůz na místě. Budete tak mít jistotu, že vyrážíte spolehlivým vozem, který je pravidelně udržován pečlivým servisem, a navíc vám ubydou starosti. Například autopůjčovna OneTwoGo Praha vám auto přistaví bez zbytečného papírování – domů, do firmy, kam budete chtít – a vyřídí smlouvu během pár minut. Navíc se nebudete muset prakticky o nic starat – půjčovna za vás může pořídit i pojištění nebo vám poskytnout zdarma navigaci. Vyhnete se také vysokým cenám a pochybným praktikám některých z italských autopůjčoven.

Redakce portáluhttps://www.ipodnikatel.cz
Internetový portál iPodnikatel.cz je specializovaný portál zaměřený na začínající podnikatele a ty, kteří chtějí rozvíjet svůj malý nebo střední podnik.

Inzerce

Exit mobile version