5 IT překážek, na které můžete narazit během podnikání

Plánujete rozjet podnikání a pečlivě zvažujete všechna rizika, která by vám mohlo přinést? Kromě průzkumu konkurence a dostatečného finančního plánování doporučujeme také přípravu na překážky spojené s informačními technologiemi. Důvod je jednoduchý: ať už rozjíždíte nadějný startup nebo otevíráte kavárnu na maloměstě, určitě budete aspoň částečně využívat IT služby.

A využívání IT služeb s sebou kromě spousty výhod přináší i nástrahy. Dobrá zpráva je, že na většinu z nich se můžete snadno připravit, a dokonce vás to ani nemusí stát stovky tisíc korun.

Důležité je na IT překážky myslet hned od začátku a zařadit je mezi priority. To zní jako samozřejmost, ale ve skutečnosti stovky českých firem rizika související s používáním IT technologií podceňují. Vy mezi ně po přečtení následujících tipů naštěstí patřit nebudete. 

1. Bezpečnostní rizika

Pokud bychom měli vybrat největší a nejzapeklitější ze všech firemních IT překážek, pak jsou to jednoznačně bezpečnostní hrozby. Někdy stačí jediná minuta, abyste vinou nedostatečného zabezpečení přišli o cenná data nebo aby záškodníci odstavili celé vaše podnikání na dlouhé dny z provozu. Následky někdy mohou být likvidační.

Protože je IT bezpečnost komplexní a naprosto klíčová záležitost, neměli byste se do jejího zajištění pouštět na vlastní pěst, raději ji přenechte IT odborníkům, například z externí firmy. Ti se postarají mimo jiné o:

  • posouzení bezpečnostních rizik
  • zprovoznění firemního firewallu a antiviru
  • nastavení bezpečné VPN
  • zabezpečení dat
  • celkové zabezpečení firemní sítě
  • proškolení zaměstnanců v oblasti IT bezpečnosti
  • instalaci bezpečnostních systémů (tzn. fyzická bezpečnost)

Na překážky spojené s IT bezpečností se zaměřte ještě předtím, než ve firmě začnete zprovozňovat interní síť a připojovat k ní první zařízení. Jedině tak budete mít klid na duši. 

2. Nedostatek IT znalostí

Pokud nejste vystudovaný ajťák nebo nemáte zkušenosti se správou informačních technologií, pravděpodobně budete řešit, jak si s IT záležitostmi ve firmě poradit, když sami nemáte dostatek znalostí. Na první pohled velká překážka ve výsledku nemusí být tak hrozivá.

Zatímco interní ajťák by se vám v začátcích finančně nevyplatil, povolat externího specialistu rozhodně dává smysl. Než abyste IT správu řešili metodou pokus-omyl a vystavovali se rizikům, raději na pár hodin objednejte odborníka, který vám vše nastaví a se vším poradí.  

3. Pomalý a nespolehlivý internet

Není příjemné, když za vámi do kanceláře nebo na prodejnu přijde klient na konzultaci… a najednou přestane fungovat internetové připojení. Pokud jde o dlouhodobý výpadek, může dokonce celou schůzku překazit a připravit vás i obchodního partnera o drahocenný čas.

Proto doporučujeme vybrat nejspolehlivější internet, který máte ve své lokalitě k dispozici – ideálním řešením je optický internet, protože je nejstabilnějším a nejrychlejším připojením současnosti. Jestli si s volbou a zavedením internetu ve firmě nevíte rady, opět raději vsaďte na pomoc IT specialistů. 

4. Poruchy IT zařízení

Zatímco bezpečnostním nástrahám nebo nespolehlivému internetu jde aspoň částečně předejít, poruchám IT zařízení se v průběhu podnikání nevyhnete. I nejnadupanější počítač někdy vypoví službu, případně bude potřebovat softwarový servis. Stejně tak se může snadno porouchat firemní tiskárna či rozbít zaměstnanecký mobil. 

Jak tuto překážku řešit? Ideálně si dejte na opravy hardwaru nějaké peníze bokem, abyste pak zařízení mohli rovnou poslat do servisu, nebo koupit nové. Zároveň nezapomínejte, že na veškerou techniku se ze zákona vztahuje dvouletá záruka (pokud kupujete na firmu jednoletá), takže ve výsledku za některé poruchy nezaplatíte ani korunu.

 Špatné zálohování dat

Přijít o důležitá firemní data je hotová pohroma, zvlášť pokud si takovou ztrátu zapříčiníte vlastní nedůsledností. Nemusí jít zrovna o útok hackerů – k neštěstí stačí, když mažete soubory na firemním úložišti a nedopatřením odstraníte i dokumenty nebo jiné soubory, které nemáte nikde zálohované.

Zálohování firemních dat může mít různou podobu a lze k němu využít různé technologie a typy úložišť, takže je i v tomto případě ideální problematiku konzultovat s IT odborníkem. Podle potřeb a velikosti vašeho podnikání vám navrhne řešení na míru a případně vám jej rovnou pomůže zrealizovat.

IT překážky nepodceňujte

Kromě výše popsaných nástrah se při svém podnikání nejspíš potkáte i s dalšími IT překážkami, které budou různě závažné. Ať už půjde o jakékoliv nepříjemnosti, snažte se je nepodceňovat a nemávat nad nimi rukou. A tak jako u lidského zdraví platí, že lepší než řešení následků potíže je důkladná prevence. 

Už víte, které IT překážky se zbavíte jako první?

Redakce portáluhttps://www.ipodnikatel.cz
Internetový portál iPodnikatel.cz je specializovaný portál zaměřený na začínající podnikatele a ty, kteří chtějí rozvíjet svůj malý nebo střední podnik.

Inzerce

Exit mobile version