Rozhovor s Veronikou KOKO Kokešovou: Koko Food

Veronika „KOKO“ Kokešová je, jak většina z vás správně tuší, známá foodblogerka. Do popředí zájmu receptů-chtivých se dostala svým pořadem Menu domů vysílaném na Streamu. Teď ale sešla z cesty pouhého foodlogování a snaží se uspět na trhu s domácími vývary. Nemá to, holka, lehké. Detaily jejího – místy více, místy méně – úspěšného snažení o rozjetí gastrobyznysu na následujících řádcích.

Začněme pěkně od začátku. Co Vás přivedlo před pár lety k myšlence založit blog Menu domů, objíždět restaurace a doma pak připravovat stejná jídla a prezentovat to všechno na webu a Streamu? Kde a kdy se vzal ten nápad?

Vzal se ve vaně. Někdo si pročistí hlavu při běhání, někdo při procházce v přírodě a já při očistě těla :-D Původ to má už v mládí, táta měl v Plzni tehdy celkem vyhlášenou restauraci a tam jsem přičichla ke gastronomii poprvé. Prakticky mě nutil ochutnávat i věci, kterých se jiní štítili – šneky, mořské potvory… Po revoluci to nebylo zdaleka tak obvyklé konzumovat jako dnes. Mě to ale bavilo a nakonec jsem se v tom našla. Proto jsem šla na Vysokou školu hotelovou do Prahy. Ale během toho začala pracovat jako moderátorka v radiu a tím si přivydělávat. A v té vaně se mi obojí spojilo – měla jsem ráda jídlo, milovala jsem chození do restaurací (kde mě ale v poměru cena/výkon při studentských rozpočtech ne vždy uchvátili), chtěla jsem moderovat. A nakonec si říkala, že naučit se vařit to, co mi chutná nejvíc, by nebylo nemožné. A levnější. Hle, MENU domů bylo tady. MENU z restaurace přenesené ke mně domů. Internetová televize Stream.cz tehdy ale fungovala stejně jako youtube – kdokoli tam mohl uplodovat uživatelská videa. A já se doslechla, že když tam budu pravidelně dávat zajímavý obsah, třeba si toho může někdo všimnout. A všimnul. Naštěstí :-D Už jsem s tím chtěla přestat, asi po 6 dílech. Lezlo to hodně do peněz. A najednou se mi ozvali. A já za náklady začala točit. Stream udělal z mých videí svůj pořad. A samozřejmě před tím jsem se musela naučit natáčet a stříhat videa, pořídit techniku a podobně. Nebyla to krátká ani jednoduchá cesta.

Za Váš blog Menu domů jste v minulých letech posbírala nejedno cenění (Blogerka roku 2013 a 2014, Foodblog Roku 2013, Křišťálová lupa 2014 v kategorii One (wo)man show). Co byla podle Vás pravá příčina těchto úspěchů?

Jednoznačně to, že jsem s těmi videi předběhla dobu. Dnes už se bez videí neobejde žádný server, který má ambice na vysokou návštěvnost. Tenkrát všichni jen fotili a psali. A já měla videa na Streamu. To vytvořilo mnohem větší fanouškovskou základnu. Mimochodem, tyhle ceny už vzala voda. Je to už nějaký čas. Sama jsem zvědavá, zda se jednou do těch kolejí vůbec dokážu vrátit, konkurence je teď mnohem větší a rozhodně už nejsem jednooký král mezi slepými. Myšleno v dobrém.

 

Pokračování najdete v zářijovém e-magu Starting Up

Autorka Bara profilovka mala

Barbora Mazochová
šéfredaktorka portálu iPodnikatel.cz


Diskuze k článku

Přidat komentář
V diskuzi není žádný příspěvek. Vložte první komentář.

Odběr novinek

Přihlaste svůj e-mail k odběru novinek z oblasti podnikání. Neposíláme žádný spam a můžete se kdykoliv odhlásit.

Kontaktujte nás

Napište nám e-mail.

E-mail: info@ipodnikatel.cz

Nebo se s námi spojte přes sociální sítě.

Google+    Twitter     Facebook

Sledujte nás

Jsme vám všude nablízku.