Příběh zrodu moštové legendy aneb Jak český zemědělec ke štěstí přišel

Příběhů se šťastným koncem bývá v českém zemědělství jako šafránu. Sezónnost a rizikovost produkce, nízká zaměstnanost, změny výkupních cen a dotační politiky, závislost na klimatických podmínkách konkrétního období.

Příběh úspěšného podnikání v zemědělství

Jedním z takových příkladů je zemědělec Tomáš Soška ze Sosnové na Opavsku. Jeho společnost se zabývá produkcí 100% přírodních ovocných a zeleninových šťáv známých pod značkou Vitaminátor. I když jeho cesta nebyla vždy jednoduchá, podařilo se mu vytvořit prosperující firmu s jasnou budoucností.

Rodinné dědictví

Rod Soškových žije na Opavsku již od roku 1921. Zemědělství se tedy věnuje bezmála 100 let. Osud rodiny však byl z historických důvodů pohnutý. V roce 1938 byli nuceni ze dne na den své pozemky opustit z důvodu obsazení Sudet. Po válce se s vervou pustili zpět do započatého díla. Podíleli se nejen na zvelebování půdy, ale i samotné obce Sosnová. V roce 1948 je však postihla další těžká rána, v rámci znárodňování museli odevzdat státu veškerý svůj majetek.  

Návrat do reality

Vlastnictví jim bylo vráceno až v roce 1993 během restitučních procesů. Ačkoli byly pozemky, lesy, rybníky i nemovitosti v neutěšeném stavu, rodina se rozhodla, že bude v hospodaření pokračovat. Začátky však byly více než krušné – Soškovi bojovali nejen se špatným stavem majetku, ale i nedostatkem financí a nedůvěrou vybraných místních občanů. „Někteří pochybovači v nás viděli spíše zbohatlíky a zlatokopy, než lidi, kteří tvrdě pracují více než 12 hodin denně, každý den se starají o své zaměstnance a zároveň musejí shánět peníze na provoz statku. To vše v situaci, kdy  výnosy nejsou zdaleka jisté“, vypráví Tomáš Soška.

Spásný nápad

Přes prvotní obtíže se Tomáši Soškovi podařilo úspěšně rozjet provoz zemědělské firmy, jejíž primární náplní bylo sadařství. Jelikož se ale jedná o člověka s progresivním myšlením, neustále přemýšlel, jak zvýšit přidanou hodnotu svých produktů. „Nechtěl jsem se smířit s myšlenkou, že všechny naše výpěstky putují do výkupen a tím naše služby končí. Rozhodl jsem se tedy vytvořit výrobek určený pro koncového spotřebitele. A tak spatřil světlo světa mošt Vitaminátor“, vysvětluje majitel značky.

 

Produkt výjimečných kvalit

Protože Tomáš Soška nikdy nedělá věci jen napůl, detailně propracoval celou technologii výroby šťávy. „Jsme rodinná firma a kvalita našeho ovoce i produktů je pro nás klíčová. Ručím za každý litr moštu, který opustí naši moštárnu. Mohu si to dovolit, protože osobně sleduji celý proces – počínaje pěstováním ovoce, až po balení hotových moštů a jejich expedici k našim odběratelům“, dodává Tomáš Soška.

Moderní technologická linka

Ačkoli značka Vitaminátor dbá na dodržování tradičních hodnot, nebrání se ani novým trendům. Tomu zcela odpovídá výrobní technologie používaná na produkci moštů. Pracuje s mobilním, uceleným systémem, který umí zpracovat ovoce na místě sklizně. Nedochází tak ke znehodnocení primárních surovin během převozu. Převratná technologie dokáže očistit, rozdrtit, vylisovat a přefiltrovat asi 500 kg zpracovávaného ovoce během jedné hodiny. Což sice není mnoho, ale zaručuje to schopnost zpracovat jen zdravé plody. Během této doby je mošt také zahřán na pasterizační teplotu a naplněn do obalů. K balení se využívají speciální plastové vaky s ventilem VITOP, který udržuje šťávu asepticky chráněnou. Plastový vak je následně vložen kartonového boxu, který zamezuje přístupu světla, umožňuje snadnou manipulaci a skladování.

Foto: Facebook Vitaminátor

Další inspirativní příběhy

Diskuze k článku

Přidat komentář
V diskuzi není žádný příspěvek. Vložte první komentář.

Odběr novinek

Přihlaste svůj e-mail k odběru novinek z oblasti podnikání. Neposíláme žádný spam a můžete se kdykoliv odhlásit.

Kontaktujte nás

Napište nám e-mail.

E-mail: info@ipodnikatel.cz

Nebo se s námi spojte přes sociální sítě.

Google+    Twitter     Facebook

Sledujte nás

Jsme vám všude nablízku.