Johnnie Walker Story

Pijete whisky? Já ne a přesto mi nejsou jméno Johnnie Walker ani hranatá láhev, v níž se tato obilná pálenka za pulty schovává, neznámé. Bude to asi tím, že je to značka, která stojí za bližší prozkoumání.

Ještě, než se vydáme s Johnniem Walkerem na cestu, trocha terminologie: ve Skotsku, odkud JW pochází, se tento alkoholický nápoj destiluje (nejčastěji dvakrát) z ječmenného sladu, který se suší většinou za pomoci kouře z rašeliny. Skotská whisky se destiluje v obrovské měděné nádobě, ve které se slad ohřívá a mění na destilát, který se před uložením do dubových sudů na minimálně tři roky předestiluje ještě alespoň jednou. Dubové sudy na dozrávání jsou většinou použity po dozrálém bourbonu nebo sherry, v poslední době i po jiných druzích vína, což do whisky přináší sladkost a charakteristickou chuť. Výsledný mok se pak nazývá „whisky“ (pojmenování s „e“ navíc – „whiskey“ – se používá pro irské a americké destiláty tohoto typu).

První kroky Johnnieho Walkera

Příběh značky pochopitelně začíná u muže, který jí dal své jméno, nejde tedy o žádnou fiktivní postavu, ale reálného Johna Walkera, který žil ve Skotsku v 19. století.

Psal se rok 1819 a Johnu Walkerovi právě zemřel otec. Řeklo by se: „perný začátek pro prostého kluka z venkova“, John ale nebyl z těch, kdo by složili ruce do klína. Tehdejší svět nebyl vhodný na dlouhé truchlení, John si musel sám začít vydělávat na živobytí a tak začal pomalounku budovat své rodinné impérium. V té tobě samozřejmě ani nemohl tušit, že se mu něco takového povede, prostě jen hledal cesty, jak nezemřít hlady.

Do roka prodal rodinný statek a za peníze si zřídil svoje vlastní hokynářství v prosperujícím městě zvaném Kilmarnock. Byl to rozumný krok. John měl to štěstí, že byl rozený obchodník.

Kromě obchodnického nadání měl cit pro whisky. Většina hokynářů měla tenkrát na skladě sortiment jednodruhových sladových whisky, které se různily svou kvalitou dodávka od dodávky. John se s touto nabídkou nespokojil, chtěl se odlišit od svých konkurentů a začal proto whisky míchat dohromady, aby jeho whisky chutnala vždy stejně dobře. Ukázalo se, že to byl chytrý krok a jeho whisky si brzy našla své platící příznivce.

 

Pokračování najdete v červnovém e-magu Starting Up

Autorka Bara profilovka mala

Barbora Mazochová
šéfredaktorka portálu iPodnikatel.cz


Diskuze k článku

Přidat komentář
V diskuzi není žádný příspěvek. Vložte první komentář.

Odběr novinek

Přihlaste svůj e-mail k odběru novinek z oblasti podnikání. Neposíláme žádný spam a můžete se kdykoliv odhlásit.

Kontaktujte nás

Napište nám e-mail.

E-mail: info@ipodnikatel.cz

Nebo se s námi spojte přes sociální sítě.

Google+    Twitter     Facebook

Sledujte nás

Jsme vám všude nablízku.