Spočítejte si nejlevnější hypotéku v roce 2019

Jaký úrok má nejlevnější hypotéka? Každá desetina rozhoduje. Vaším cílem by měla být nejlevnější hypotéka s nejnižší úrokovou sazbou. Spočítejte si, která vychází nejlépe.

Nejste spokojeni s výší úrokové sazby, kterou vám nabídla banka při žádosti o hypotéku? Případně máte hypotéku a obáváte se nárůstu úrokových sazeb k výročí vaší smlouvy? Bankovní trh je trh jako každý jiný a vy jste na něm klienty. Srovnejte si konkurenci a vyděláte na tom. Rozhodnutí ale neodkládejte, úrokové sazby mohou kdykoliv poskočit směrem nahoru.

Situace na hypotečním trhu

Vlastní bydlení je snem mnohých z nás a financování formou hypotéky je jednou z cest, jak se k němu dostat. Pokud chce dnes člověk bydlet ve vlastním, většina zkrátka nemůže čekat, než na to bude mít dostatek peněz na účtu, protože tou dobou by byli v důchodu. Trh s hypotékami je však proměnlivý.

Abychom pochopili situaci na trhu, je potřeba znát historické souvislosti. Nejnižší úrokové sazby byly v roce 2016 a od té doby pozvolna stoupají. Poslední zásah ČNB se projevil v listopadu 2018, tehdy byly úrokové sazby hypoték stále velmi přijatelné, po zásahu ČNB ale začaly opět stoupat. V roce 2019 tak můžeme ty nejlevnější hypotéky označit za minulost, i když komerční banky se pozvolna snaží o oživení trhu slevami. Pocítily totiž odliv klientů, a tak se také další růst úrokových sazeb přibrzdil. ČNB v tomto ohledu v roce 2019 rovněž opatrná, nedává komerčním bankám další impulzy pro zvyšování sazeb, a tak se pro žadatele o hypotéky zatím žádné drama nekoná.

Hledáme nejlevnější hypotéku

Bít na poplach tedy není potřeba, alespoň prozatím. Proto neotálejte a poohlédněte se po srovnávačích hypotečních úvěrů a online kalkulačkách. Najdete je na celé řadě tuzemských finančních webů a umožní vám srovnat jaké lze na současném hypotečním trhu získat nabídky. Zpravidla postačí zadat požadovanou výši úvěru a dobu jeho splatnosti či fixace. Kalkulačka hypotéky 2019 vám pak podá informace o výši pravidelných měsíčních splátek. Ty dohromady představují celkovou sumu, kterou vás bude úvěr stát i s úroky. Některé kalkulačky také umožňují provést výpočet podle výše maximální splátky, kterou jste schopni měsíčně zaplatit.

A zase ty poplatky

Nezapomeňte ale na to, že u bank se můžete setkat při sjednání hypotéky s různými poplatky. Ty mohou být u každé banky zcela odlišné, je proto potřeba se před sjednáním jakékoliv smlouvy na tyto skutečnosti informovat. Mezi nejobvyklejší poplatky patří třeba:

  • Poplatek za poskytnutí úvěru
  • Poplatek za vedení úvěrového účtu

Mnohé kalkulačky proto nejsou pouhými hloupými kalkulačkami, ale také srovnávači hypotečních úvěrů. Jakmile zadáte základní údaje a provedete výpočet hypotéky na Hypo na Míru, tak se vám ozve hypoteční specialista. Ten by vám měl pomoci s výběrem toho nejvhodnějšího úvěru na míru právě pro vás. Protože je srovnávačů celá řada, nemusíte se spoléhat pouze na jeden jediný. Klidně jich vyzkoušejte více, získáte tak více informací a lepší představu o vašich možnostech.

Redakce portálu
Redakce portáluhttps://www.ipodnikatel.cz
Internetový portál iPodnikatel.cz je specializovaný portál zaměřený na začínající podnikatele a ty, kteří chtějí rozvíjet svůj malý nebo střední podnik.

Inzerce